Przeznaczenie
Linia przeznaczona jest do produkcji beztłuszczowych chipsów jabłkowych, metodą ciągłą. Dobre efekty uzyskujemy również dla innych owoców i warzyw, między innymi z gruszy lub buraków czerwonych.
Opis linii
Podstawowe systemy wchodzące w skład linii:
a. system mycia i inspekcji jabłek
b. system krojenia jabłek na plastry i transportu ich do wysycania
c. system siatkowy do wysycania jabłek w syropie wraz z zespołem układania plastrów na tace wózków suszarni tunelowej
d. system przygotowania syropu w zbiornikach wraz z instalacją połączeń rurowych i pomp
e. system suszarnia w suszarni tunelowej wraz z regulacją przepływu gorącego powietrza
f. system przenoszenia wysuszonych chipsów do dozownika wagowego
g. system pakowania pionowego i odbioru spakowanych paczek o odpowiedniej gramaturze
g. system zasilania i sterowania linii technologicznej
Dane techniczne
Wyszczególnienie Jedn. Dane
a. zajmowana powierzchnia produkcyjna m2 około 600
b. wymiary pomieszczenia produkcyjnego m 30x20
c. wysokość pomieszczenia produkcyjnego m około 3,0–3.8
d. pomieszczenie magazynowe (produkt gotowy) przy
założeniu: miesięcznego okresu przechowywania,
zapasu magazynowego 0,5 miesiąca i obciążenia 1 t/m2 m2 14 x 5 = 70
e. magazyn surowca przy założeniu: tygodniowego
zapasu magazynowego i obciążenia 3t/24 h m2 około 80
f. magazyn surowców technologicznych m2 około 30
g. magazyn opakowań m2 około 30
h. zatrudnieni
- osoby bezpośrednio produkcyjne na 1 zmianę osób około 8 - 12
i. czynniki energetyczne:
- parametry
1. energia elektryczna V, Hz 230/400, 50
2. para MPa 0,6
- zapotrzebowanie:
1. moc zainstalowana kW 40,0
2. para kg/h 400,0
3. maksymalny pobór wody m3/h 2,0
Założenia technologiczne
Linia pracuje przy założeniu, że wilgotność surowca wynosi około 85 %, natomiast wilgotność gotowego produktu 5 - 8 %.
Wykonanie
Wszystkie elementy linii wykonane są ze stali nierdzewnej oraz z innych materiałów dopuszczonych do bezpośredniego kontaktu z produktami spożywczymi.