Przeznaczenie
Aparaty próżniowe przeznaczone są do pakowania prożniowego produktów spożywczych i technicznych. Znajdują zastosowanie w handlu, gastronomii (pakowanie pierogów, kopytek, pyz, pasztecików, klusek śląskich), piekarniach, zakładach przetwórstwa mięsa, mleka (pakowanie serów twardych i twarogów), ryb, warzyw i owoców, itp.
Opis urządzenia
W pakowarce zamontowana jest pompa próżniowa specjalnie zaprojektowana do procesu pakowania produktów spożywczych. Sterowanie odbywa się w sposób automatyczny, za co odpowiada specjalny układ mikroprocesorowy z wbudowanym czujnikiem próżni.
Aparaty mogą być wyposażone dodatkowo w układ dozowania gazu i układ odcinania nadmiaru folii.
Sterowanie mikroprocesorowe standartowe zawiera:
a. 6 programów operacyjnych włączanych przyciskiem sensorowym
b. sygnalizację kolejności przebiegu technologicznego
c. możliwość dowolnego programowania poszczególnych funkcji z panelu
d. cyfrowy wskażnik parametrów prowadzonego procesu (czas, próżnia)
e. pomiar wartości poziomu próżni
f. wyposażony w trzy rodzaje licznika cykli
g.test poprawności działania urządzenia
Obudowa pakowarki i komora wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
Dane techniczne
Wyszczególnienie Jedn. Dane
a. Typ urządzenia PP5 PP12 PP12S PP22
b. Ilość komór sztuk 1 1 0 2
c. Wymiary komór mm 410x410x180
500x680x180
670x490x110
530x600x180
d. Ilość listew zgrzewających sztuk 1 2 0 2x2
e. Długość robocza listwy mm 390 465/580/645 0 (4x) 495
zgrzewającej
f. Wydajność pompy próżniowej m3/h 20 63/100 100 63/100
g. Zasilanie elektryczne V / Hz 400/50 400/50 400/50 400/50
h. Zainstalowana moc kW 0,8 / 1,2 3,0 5,5 3,0
i. Wymiary gabarytowe mm 480x483x610
750x710x1005
670x490x110
1208x732x995
j. Masa kg 80 220 280 320
k. Wymiary tacki mm 220x140 225x140 190x125 220(max)x140
(mogą być większe lub mniejsze)
l. Max. szerokość folii mm -- -- 480 --
m.Max. głębokość pudełka mm -- -- 80 --
n. Wydajność pakowarki tacek/h 120 240 360 (6 gniazd) 2x240