Przeznaczenie
Komory wędzarniczo-parzelniczo-piekarnicze służą do obróbki termicznej mięsa, wędlin, drobiu, ryb i serów. Można w nich przeprowadzać następujące procesy technologiczne: suszenie, wędzenie zimne, wędzenie gorące, wędzenie intensywne, wędzenie z parzeniem, parzenie, duszenie, podpiekanie, pieczenie, schładzanie oraz procesy techniczne: przewietrzanie i mycie.
Opis urządzenia
Każda komora wyposażona jest w wytwornicę dymu wędzarniczego oraz mikroprocesorową szafę sterowniczą, z którymi tworzy ściśle współpracujący zespół urządzeń. Mikroprocesor zapamiętuje 99 programów, które mogą skaładać się z dowolnej ilości operacji. Parametry i reżim pracy można zmieniać przed uruchomieniem komory jak i w trakcie realizacji programu.
Dane techniczne
Komory ogrzewane są: elektrycznie, gazem ziemnym lub propanem, parą oraz olejem opałowym lub napędowym.
Wyszczególnienie Jedn. Dane
a. Typ komory KW 150 KW 300 KW 450 KW 600 KW 900
b. Ilość wóżków sztuk 1 2 3 4 6
c. Wymiary: - szerokość mm 1500 1500 1500 3000 3000
- wysokość mm 2400 2400 2400 2400 2400
- długość mm 2000 3000 4400 3000 4400
d. Waga: kg ~600 ~750 ~900 ~1100 ~1500
e. Komora elektryczna
moc grzewcza kW 38 48 75 90 110
f. Komora zasilana gazem
moc grzewcza kW 38 48 75 90 110
zużycie gazu m3/h ~7 ~9 ~12 ~16 ~20
doprowadzenie wody cale 1/2" 1/2" 1/2" 1/2" 1/2"
powietrze MPa 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
g. Komora zasilana olejem
moc grzewcza kW 38 48 75 90 110
zużycie oleju kg/h ~4 ~6 ~8 ~10 ~12
Zalety
a. intensywne ubarwienie
b. szybkie i równomierne obsuszanie
c. niewielkie straty wagowe
d. niskie koszty eksploatacyjne
e. mała awaryjność
Wykonanie
Komory wykonane są całkowicie ze stali kwasoodpornej.