Przeznaczenie
Kuter przelotowy dziesięcionożowy, dwugłowicowy przeznaczony jest do rozdrabniania mięsa, skórek lub farszu. Surowce te wcześniej poddaje się wstępnemu rozdrobnieniu na kutrze misowym lub wilku. Przygotowany w ten sposób wsad należy schłodzić lodem lub wodą lodową.
Opis maszyny
Na ramie zabudowany jest silnik elektryczny o dużej mocy z wbudowanym układem sterowania. Silnik sprzężony jest z zespołem mielącym w skład którego wchodzą dwie głowice nożowe i dwa sita o średnicy otworów od 1,4 do 4 mm. Na każdej głowicy osadzono 5 noży rozdrabniających. Głowice nożowe posiadają taką konstrukcję, która pozwala nagarniać surowiec bezpośrednio pod nóż rozdrabniający.
Konstrukcja maszyny
Urządzenie składa się z: ramy, leja zasypowego, obudowy silnika elektrycznego, szafy sterowniczej, rury wylotowej, krążka ustawczego, oraz korpusu zespołu rozdrabniającego. Wał głowic nożowych oraz nożyki tnące wykonane są z wysoko gatunkowej stali, pozostałe elementy wykonano z nierdzewnych stopów. Całość stanowi jednolitą konstrukcję, wygodną w przemieszczaniu, bezpieczną w obsłudze, prostą w myciu i serwisowaniu.
Dane techniczne
Wyszczególnienie Jedn. Dane
a. Wydajność (zestaw sit o średnicy 4 lub 2,5 mm) kg/h 5500
b. Pojemność leja zasypowego litrów 230
c. Średnica sit mm 1,4; 1,7; 2,2; 4; 5,3
d. Moc kW 30/38
e. Zasilanie V, Hz 380, 50
f. Wymiary (szerokość x długość x wysokość) mm 985 x 1970 x 950
g. Waga kg 560