Page Rank Check
Naszymi klientami są między innymi:
 
Australia
1.  "AKUNA" PTY Ltd. Trade as  
     Mama's Pierogi
     Adelajda
2. HALINA DUMPLINGS MNF.
    NICHOLAS RAY MALINOWSKY
    Strathfield
3. "ALINA'S PIEROGI"
    Melburne
 
USA
1. "CHICAGO PASTA COMPANY"
    Chicago
2. Korporacja "KENDRILL
    SECURITIES INC."
    Nev Castle
 
Nowa Zelandia
1. "REDBURG UNIVERSAL LIMITED"
    Okland
 
Hiszpania
1. "DON HUMO" S.L.
    Malaga 
    
Ukraina
1. Cuszkowskij K.J.
    Vinnica
2. OOO "TRI STAR"
    Czerniachovka
3. OOO "SILENCE"
    Kijów
4. Cz.P. "VODOLEY"
    Donieck
5. "ALMI" Ltd.
   Użgorod
 
Rosja
1. IP. "CYGANKOVA"
    Kołomna
 
Litwa
1. S.A. "AKVATERA"
    Dievagalos k/Zapyskio Sen.
 
Białoruś
1. CZUP "AROMAVKUS"
    Szczuczyn
2. SPK "OSTROMIECHIEVO"
    Ostromechievo
3. SPK im. V.I. KREMKO
    Kvasovka
 
Polska
1. "LEWIL - IGLOKRAK"
    Kraków
2. "M&M" Adam Hryń
    Wałbrzych
3. GLOB Grupa "EKO" Sp.zo.o.
    Brzeg Dolny
4. "ATS" Polska
    Ostrołęka
5. "POLMLEK" Sp.zo.o.
    Warszawa
6. PP-H "KOTWICA"
    Warszawa
7. Grupa Żywiec S.A.
    Browar Elbląg
8. PP-H "ZELAN"
    Nakło n/Notecią
9. "MATI" Wyroby Garmażeryjne
    Wołomin
10. "LIMATHERM" Sp.zo.o.
      Limanowa
11. OSM "WART-MILK"
      Sieradz
12. "LAJKONIK SNACKS" GMBH
      Skawina
13. "HERBAPOL"
      Kraków
14. "ALBERTINA" Polska
      Wrocław
15. PPM "TAURUS" Sp.zo.o.
      Pilzno
16. PSS"SPOŁEM
      Kraków, Howa Huta
17. PP-H "VARIA" Sp.zo.o.
      Mikołów
18. "ALFA" Spółka z o.o.
      Gdynia
19. "REA-ROL"
      Sypniewo k/Grudziądza
20. Firma Cukierniczo-   
      Gastronomiczna "GRZEŚ"
      Nawojowa
.....
.....
i inne firmy
Współpracują z nami
Dalej >>
Tunele zamrażalnicze - zapychowe
Tunele zamrażalnicze - taśmowe
Przeznaczenie
Tunele zamrażalnicze - zapychowe przeznaczone są do zamrażania produktów spożywczych w  układzie cyklicznym: załadunek - zamrażanie - rozładunek (tzw. system "zapychowy"). Można w nich zamrażać praktycznie pełny asortyment produktów, od najdrobniejszych (frytki, owoce luzem) poprzez średnie (hamburgery, placki ziemniaczane, pyzy, pizze) do największych (lody, produkty garmażeryjne w kartonikach lub pojemnikach plastikowych).
Tunele są oferowane w 3 wielkościach, zróżnicowanych pojemnością przestrzeni ładunkowej i wyposażeniem chłodniczym.
 
Buowa i funkcjonowanie
W izolowanej obudowie zabudowane są lamelowane oziębiacze powietrza, podwieszane do stropu obudowy. Wzdłuż jednego boku usytuowany jest zespól nadmuchu powietrznego, złożony z konstrukcji nośnej, wentylatorów i kierownic powietrza.
Zespół nadmuchu powietrznego zapewnia odpowiednio duże prędkości powietrza przepływającego wokół produktów umieszczonych na półkach wózków. Wózki spoczywają kółkami jezdnymi na torze biegnącym wzdłuż podłogi obudowy tunelu, a ich ilość zależy od wielkości tunelu.
Ilości półek na wózkach są zróżnicowane i zależą od wymiarów gabarytowych produktu.
Tunele są przelotowe tzn. wózki z produktem świeżym są wprowadzane do wnętrza tunelu przez jedne drzwi, a  po zamrożeniu  wyprowadzane  przez  drugie drzwi w obudowie.
Dla ułatwienia  wyjazdów i wjazdów wózków  (różnica poziomów w stosunku do posadzki hali produkcyjnej czy pakowni) tunel jest wyposażony w specjalne pojazdy czyli konstrukcje platformowe, obrotowe dzięki zawiasom umieszczonym w ościeżnicach drzwiowych. Pojazdy te po wprowadzeniu (lub wyprowadzeniu) wózków do tunelu (lub z tunelu) są podnoszone do pozycji pionowej, co umożliwia zamkniecie drzwi.
Tunel  pracuje w układzie cyklicznym.  Po wyziębieniu wnętrza wprowadzone są do tunelu wózki z produktem świeżym. Rozpoczyna się cykl zamrażania, którego długość zależy od asortymentu produktu. Po zakończeniu zamrażania wózki z produktem zamrożonym są wyprowadzane z tunelu.
Dzięki budowie przelotowej można jednocześnie dokonywać załadunku kolejnym wsadem produktu.
Oziębiacze powietrza są zasilane w obiegu ciśnieniowym czynnika chłodniczego. Odszranianie
oziebiaczy trwa 25 - 30 min. i jest realizowane przez grzejniki elektryczne wbudowane w baterie lamelowane. Częstotliwość odszraniania zależy od asortymentu produktu zamrażanego.
Praca tunelu jest sterowana z szafki zasilająco - sterowniczej, zabudowanej na jednej ze ścian
obudowy. Szafka wyposażona jest w elementy sterujące i zabezpieczające dla tunelu i instalacji chłodniczej zasilającej, z sygnalizacją pracy poszczególnych elementów i stanów awaryjnych.
Konstrukcja tunelu uwzględnia wszystkie wymagania konstrukcyjne stawiane przez przemysł  rolno - spożywczy.
 
Zalety tuneli:
a. Szeroki zakres asortymentowy produktów do zamrażania
b. Prosta budowa
c. Stosunkowo niska cena w porównaniu z tunelami taśmowymi - przelotowymi lub taśmowo
   - spiralnymi.
 
Dane techniczne
Wyszczególnienie                  Jedn.                                     Dane 
a. Typ                                                                     KTZ-1           KTZ-2          KTZ-3
b. Ilość wózków                             sztuk                        2                  4                 6
c. Zapotrzebowanie zimna                 kW                    13 - 20          26 - 40         39 - 60
d. Czynnik chłodniczy                       -                        freon            freon           freon
e. Temperatura wrzenia czynnika       °C                    -25 / -35         -25 / -35       -25 / -35
f. Obieg czynnika                            -                    ciśnieniowy    ciśnieniowy   ciśnieniowy
g. Odszranianie oziębiaczy                 -                   elektryczne    elektryczne   elektryczne
h. Częstotliwość odszraniania            -                          produkty luzem: 1 raz / 8 godzin
                                                                        produkty w opakowaniu: 1 raz / 24 godzin
i. Całkowita moc zainstalowana         kW                     9,6               18,9             28,3
j. Przeciętne zapotrzebowanie mocy 
   1. w trakcie pracy                        kW                     1,6                 3,2              4,8
   2. w trakcie odszraniania               kW                     7,0                14,0            21,0
k. Napięcie zasilania                      V / Hz               400 / 50          400 / 50       400 / 50
 
Wymiary tuneli
Wyszczególnienie                Jedn.                                  Wartość
l.  Długość wózków                        mm                    1800              3600            5400
m.Długość tunelu (całk.)                mm                    2100              3900            5700
n. Szerokość tunelu (całk.)             mm                    2400              2400            2400
o. Wysokość tunelu (całk.)            mm                    2950              2950            2950
 
   
Krótka charakterystyka urządzeń
NOWOŚCI
Przeznaczenie
Tunele zamrażalnicze fluidyzacyjne jako nowoczesne urządzenia zamrażalnicze przeznaczone są do zamrażania bądż wychładzania owoców i warzyw, jak: truskawki, porzeczki, czarna jagoda, wiśnie, groszek zielony, marchew kostkowana i tak dalej. Doskonale nadają się również do zamrażania frytek i drobnych produktów kulinarnych.
 
Tunele cechują dobre wskażniki techniczno - eksploatacyjne i są bardzo proste w obsłudze. Tunele są przekazywane Użytkownikowi w całości jako kompletny wyrób i wymagają jedynie podłączenia do instalacji chłodniczej.
 
Typy i wielkości tuneli: 
a. KTF  -  wydajność zamrażania od 500 do 1000 kg/h
b. TZF  -  wydajność zamrażania od 1600 do 4800 kg/h
 
Opis urządzenia
Tunel fluidyzacyjny składa się z następujących zespołów:
a. obudowy izolacyjnej
b. transportera i zespołu napędowego
c. ramy transportera
d. obudowy zasypu produktu
e. obudowy wysypu produktu
f. oziębiacza powietrza
g. wentylatorów
h. pomostu wewnętrznego i zewnętrznego
i. urządzenia mycia taśmy
j. urządzenia suszenia taśmy
k. szafy sterowniczej
Produkt schładzany przemieszczany jest na taśmie, która wykonana jest ze stali nierdzewnej kwasoodpornej i posiada zespół napędowy o szerokim zakresie płynnej regulacji prędkości, przez co zapewnia łatwe dostosowanie czasu przebywania produktu wewnątrz tunelu do czasu zamrożenia lub wychłodzenia danego asortymentu. Mycie i suszenie taśmy odbywa się na zewnątrz tunelu i może być prowadzone w sposób ciągły (przy produkcie silnie brudzącym taśmę). Tunel posiada zespół oziębiaczy powietrza. Oziębiacze przystosowane są do pracy w obiegu ciśnieniowym czynnika chłodzącego.
Fluidyzację produktu na taśmie zapewniają 2-wirnikowe wentylatory. Wszystkie elementy wewnętrzne tunelu posadowione są na tacy podłogowejo odpowiednim kącie nachylenia w kierunku wypływu ścieków do kanalizacji.
Obudowa zimnochronna wykonana jest z płyt poliuretanowych w osłonie z blachy i posadowiona jest na ramie nośnej tunelu.
Tunel nie wymaga ogrzewania podłoża i może być posadowiony bezpośrednio na posadzce hali produkcyjnej bez żadnych dodatkowych prac budowlanych.
 
Od strony czołowej tunel posiada schodki i drzwi wejściowe którymi wchodzi się do wnętrza na pomost obsługowy.
Tunel osiąga temperaturę produkcyjną w ciągu 20 - 25 minut od chwili włączenia. Odszranianie oziębiaczy trwa 30 - 35 minut i jest realizowane przy pomocy natrysku wodnego.
Praca tunelu jest sterowana z szafy zasilająco - sterownieczej. szafka wyposażona jest w elementy zabezpieczające i sygnalizujące pracę poszczególnych urządzeń oraz stany awaryjne.
 
Konstrukcja tunelu uwzględnia wszystkie wymagania stawiane przez przemysł rolno - spożywczy. Elementy mające bezpośredni kontakt z produktem wykonane są wyłącznie ze stali nierdzewnej kwasoodpornej, tworzywa sztucznego i gumy - dopuszczonych do kontaktow z żywnością.
Główne elementy konstrukcyjne zabezpieczone są antykorozyjnie przez ocynkowanie ogniowe lub galwaniczne. Zapewnia to wieloletnią trwałość urządzenia przy minimalnych nakładach na konserwację.
 
Dane techniczne
Wyszczególnienie                  Jedn.                                 Dane 
Typ                                                                KTF-500           KTF-750         KTF-1000
Maksymalne zapotrzebowanie zimna   kW                68                    90                   113
Czynnik chłodniczy                            -               freon                freon                freon
Temperatura wrzenia czynnika           °C                -35                   -35                   -35
Obieg czynnika                                 -           ciśnieniowy       ciśnieniowy       ciśnieniowy
Czas osiągnięcia temp. pracy           min               25                    25                    25
Odszranianie oziębiaczy                     -       natrysk wodny   natrysk wodny  natrysk wodny
Częstotliwość odszraniania                 -       1 raz/8 godzin     1 raz/8 godzin    1 raz/8 godzin
Czas odszraniania                           min               35                    35                    35
Maksymalne zapotrzebowanie mocy  kW               16                    23                    30
Regulacja prędkości taśmy               -              płynna              płynna              płynna 
Możliwy zakres czasu zamrażania     min           6,5 + 39            6,5 + 39            6,5 + 39
Napięcie zasilania                         V, Hz       400/230 - 50      400/230 - 50      400/230 - 50
Wymagane ciśnienie wody z sieci   MPa          0,2 + 0,3           0,2 + 0,3           0,2 + 0,3
Temperatura wody z sieci                °C              + 15                  + 15                  + 15
Zużycie wody do odszraniania        m3/h             4,5                   6,0                    7,5
Zużycie wody do mycia taśmy*/    m3/h             1,0                   1,5                    1,5
 
*/ Mycie taśmy okresowe (przez 20 min co 2 + 3 godziny) lub ciągłe - w przypadku
   zamrażania produktu silnie brudzącego taśmę
 
Wymiary tuneli
Wyszczególnienie                Jedn.                                 Wartość
a. Typ                                            -                  KTF-500           KTF-750         KTF-1000
b. Długość całkowita                      mm                  6350                7900              10700
c. Długość robocza                        mm                  5250                7600               9800
d. Szerokość                                 mm                 2600                 2700              2700
e. Wysokość całkowita                  mm                  3480                 3480              3480
f. Wysokość robocza                    mm                  3060                 3100              3100
 
 
Przechowywanie i pakowanie produktów spożywczych
OBIEKTY 
MASZYNY 
KONTAKT 
LINKI 
LINIE 
OFERTA 
O NAS 
GŁÓWNA 
Your browser does not support the audio tag.
gościem
Jesteś:                         
© by EUROMASZ FOOD Sp. z o.o., 2003-2014
Linki
Kontakt
Obiekty
Linie
Oferta
Maszyny
O nas
Główna
Aktualizacja: